Mi is az a soroptimizmus és kik a „soroptimisták”?

Az első Soroptimist klubot 1921-ben az Egyesült Államokban hozták létre olyan asszonyok, akik nőként (akkor még) nem lehettek tagjai a Rotarynak és a többi hasonló, jószolgálati célú civil szervezetnek, miközben már a férfiakkal azonos szinten és színvonalon dolgoztak a tudomány, a gazdaság és az ipar legtöbb területén. A mozgalom két évvel később Franciaországban, majd Európa és a világ sok más országában is elindult.

Nevünk a latin sorores (nővérek) és az optimae (legjobbak) szavakból tevődik össze, de az optimista (bizakodó, derűlátó) kifejezést is magában foglalja.

A szervezet felépítése: klubok az egyes településeken; egy-egy ország klubjaiból szerveződő uniók, az uniókból szerveződött föderációk.

A Soroptimist International, melynek választott képviselői tanácskozási joggal vesznek részt az ENSZ, az Európa Tanács, az Európai Women Lobby (EWL) nemzetközi szervezetek munkájában, a világ vezető női szervezeteinek egyike, amely 123 országban több mint 120000 taggal képviseli a soroptimista eszméket. Küzd a nők helyzetének javításáért, az erkölcsi méltóság elismerésért, az emberi jogok érvényre juttatásáért, az egyenlőség megvalósulásáért, a fejlődésért, a békéért, a barátság és a nemzetközi jó szándék hirdetésével.

A szervezet a politika és a vallás tekintetében szigorúan semleges, és határozottan elutasítja a faji megkülönböztetés bármilyen formáját.

A klubtagság feltétele: egyetérteni a mozgalom céljaival, és valamilyen szakterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A felvételhez két klubtag ajánlása szükséges.

A szervezet minden tisztségviselőjét két évre választjuk, kivéve a világszervezet elnöknőjét, akinek a mandátuma négy évre szól.

Magyarországon jelenleg 4 egyéni klub működik, Budapesten, Nyíregyházán, Szegeden és Sopronban. Az egyéni klubok országonként uniókba tömörülhetnek, és így még összehangoltabban foglalkozhatnak egy-egy kiemelt témával.

A szegedi Soroptimist Club 1992. májusában alakult, „Sorores ad optimum” fogtunk össze, hogy a világban működő körülbelül 3000 klubhoz és annak kb. 120 ezer hölgy tagjához csatlakozzunk, s latin eredetű nevünkhöz hűen „küzdjünk és a lehető legtöbbet tegyük a jó ügyért”.

Tevékenységünkhöz tartozik, hogy saját erőnkből és a társklubok segítségével humanitárius segítséget nyújtsunk a rászorulóknak, támogassuk az oktatást, kultúrát, egészségügyet és a környezetvédelmet saját városunkban és a világban.

A soroptimista mozgalomról további adatokat lehet találni az alábbi honlapon:http://www.soroptimisteurope.org

Ha csatlakozni szeretne vegye fel a kapcsolatot velünk!

Ha támogatni szeretné céljainkat megteheti itt.
Adományát hálával fogadjuk.